Tag: 2017

Ekspozita e pasurive nën ujore

Ekspozita e pasurive nën ujore

Agjencia Kombëtare e Bregdetit ka organizuar një ekspozitë në pedonale ku janë paraqitur zbulime të pasurive nënujore të 10 viteve kërkime. Gjetjet e ekspeditës amerikano-shqiptare shtrihen nga shekulli i VII para Krishtit, deri pak pas Luftës së Dytë Botërore dhe i prezantohen publikut si një kambanë alarmi për ruajten e pasurive të tilla, në një kohë kur ende legjislacioni shqiptar ka mungesa për mbrojtjen e botës nënujore.

Sipas drejtorit të Agjencisë Kombëtare të Bregdetit, Auron Tare, kjo është një mënyrë interesante për të tërhequr vemendjen ndaj ruajtjes së trashëgimisë kulturore nën ujore, krijimit të legjislacinit dhe ruajtjespor atraksioni më i madh është zhvillimi i turizmit kulturor nënujor. Në vende të tjera këto lloj pasurish shfrytëzohen për t’i kthyer në mënyra ekonomike, ndërsa këtu jo vetëm që nuk përfitohet prej tyre por as nuk ruhen.

Gjetjet nënujore po ndihmojnë për ballafaqimin e fakteve me historinë.

Në pritje të rregullimit të legjislacionit së trashëgimisë nënujore, harta ku ndodhen zonat e zbuluara do t’i dorëzohet policisë, në mënyrë që të ushtrojë kontroll për të mos lejuar zhytjen në zona të caktuara.

read more

Modele të qëndrueshme në trashëgimi, Bristoli i referohet Shqipërisë

Modele të qëndrueshme në trashëgimi, Bristoli i referohet Shqipërisë

Lajm i publikuar nga portali SOT

“Krijimi i modeleve të qëndrueshme në trashëgiminë kulturore dhe turizëm” është një prej programeve të reja që Universiteti britanik i Bristolit pritet të hapë për herë të parë në vitin e ardhshëm akademik. Ndër rastet e përzgjedhura për t’u bërë pjesë e këtyre leksioneve është edhe një model shqiptar i pilotuar nga drejtori i AKB, Auron Tare, i cili është konsideruar nga specialistët britanikë si një ndër më të suksesshmit në rajon.

Për këtë arsye, një ekip i Universitetit të Bristoli vjen në muajin mars për të filmuar dhe parë nga afër të gjithë specifikat e krijimit të një modeli ku trashëgimia kulturore është përdorur për zhvillimin ekonomik të komuniteteve duke mbrojtur peisazhet dhe zonën përqark trashëgimisë.

Krijimi i modelit të Parkut të Butrintit si modeli më i suksesshëm i Trashëgimisë Kulturore dhe Turizmit në Shqipëri do të jetë pjesë e programit që Universiteti i Bristolit do të japë në leksionet e saj.

“Një model shqiptar për turizmin e qëndrueshëm” do të jetë pjesë e leksioneve në Universitetin e Bristolit, Angli. Si u krijua Parku i Butrintit? Mbrojtja e trashëgimisë dhe përdorimi i saj për zhvillime ekonomike të komuniteteve rurale. Më vjen mirë, që brezi i ri i studentëve do të njihen me një përpjekje unikale për mbrojtjen e Butrintit, por edhe për modelin që po zhvillojmë sot në ndihmë të komuniteteve rurale përgjatë vijës bregdetare”, shkruan Tare.

Me interes për studiuesit britanikë ka qenë edhe një model tjetër i pilotuar nga Tare, ku prej një viti po punohet për krijimin e një modeli të qëndrueshëm për të lidhur zonat bregdetare me komunitete të izoluara në zona rurale. Projekti në fjalë mundëson që fluksi turistik i zonave bregdetare të ketë mundësi të udhëtojë sipas një intenerari të mirëpërcaktuar në zona të izoluara malore por shumë pranë bregdetit, ku vizitorët kanë mundësi të njihen me komponentet natyrore dhe kulturore duke krijuar një produkt autentik shqiptar jo vetëm të qëndrueshëm por edhe larg klisheve të turizmit masiv.

Ruajtja e natyrës, trashëgimisë dhe kulturës lokale, ndërkohë dhe zhvillimi i turizmit si nevojë ekonomike, është një sfidë që shumë zona apo vende e kanë humbur. E ndërkohë, sipas universitetit britanik një model i cili duhet ndjekur mund të gjendet në Shqipëri. Universiteti i Bristolit është shpallur si një ndër 15 universitet më të mira britanike, prej të cilit kanë dalë 13 fitues të çmimit Nobel përfshirë ish-Kryeministrin e famshëm britanik, Wiston Churchill.

 

read more

Mediet e huaja shkruajnë për eskpozitën e pasurive nënujore

Mediet e huaja shkruajnë për eskpozitën e pasurive nënujore

Ekspozita e pasurive nënujore e cila u organizua nga Agjencia Kombëtare e Bregdetit ditën e hënë datë 13 Janar, ngjalli interes jo vetëm tek publiku shqiptar por edhe tek mediet e huaja me të mëdha si Washington Post, New York Times, Fox14, Yahoo, të cilat dedikuan në portalet e tyre një artikull për këtë event.

Shqipëria promovon arkeologjinë e saj nënujore për turizëm

Në Shqipëri po promovohen gjetjet arkeologjike të zbuluara në brigjet jug-perëndimore për të rritur interesin publik si dhe për të tërhequr vëmendjen e vendimmarrësve të cilët mund të ndihmojnë në ruajtjen e këtyre gjetjeve.

Agjencia Kombëtare e Bregdetit zhvilloi një ekpozitë ditën e hënë me 30 foto të cilat tregonin gjetjet nënujore të dekadës së fundit.

RPM Nautical Foundation, ka hartuar rreth një të tretën e bregdetit të Shqipërisë deri më tani, nga Saranda, në afërsi të ishullit të Korfuzit të Greqisë deri në Vlorë. Kreu I Agjencisë Kombëtare të Bregdetit, Auron Tare, thotë se gjatë skanimit të fundit të detit janë gjetur 38 anije të mbytura në detin Jon, gjashtë prej tyre më shumë se 2000 vjeçare.

Tare tha se anijet dhe objekte të tjera tregojnë se Iliria e lashtë ishte një vend ku kryhej tregëti dhe jo një vend piratësh.

Ai thotë se pasuria arkeologjike e bregdetit të Shqipërisë ka nevojë për më shumë mbrojtje ligjore dhe kujdes më të mirë për ta bërë atë një destinacion popullor turistik. Vendi nuk ka një industri zhytjeje scuba, por kjo mund të ndryshojë në qoftë se gjetjet janë promovuar si duhet, ka thënë Tare.

“Ne kemi trashëgimi arkeologjike nënujore shumë të pasur , por, deri më tani, nuk kemi ditur se si ruajmë dhe promovojmë atë si duhet,” tha ai.

Ekspozita përmban foto të amforave apo poçeve të cilat përdoreshin për vaj ose verë në Greqinë e lashtë – dhe sende të tjera.

Gjetjet e anijeve të mbytura mendohet se i përkasin një periudhë shumë më të gjatë kohore, nga shek. 6-5 para Krishtit, deri gjatë Luftës së Parë (Perandoria Austro-Hungareze) dhe të Dytë Botërore (anijeve britanike apo italiane)

Gjatë regjimit komunist që sundoi Shqipërinë deri në vitin 1990, kontrolli i bregdetit nga ushtria pengoi trafikantët të cilët mund të ketë qenë tunduar të lëvizin objektet e zhytur. Që prej fillimit të viteve 1990 shumë artikuj që janë vjedhur.

Departamenti i Arkeologjisë Nënujore në Institutin e Arkeologjisë Shqiptare filloi të bashkëpunojë 10 vjet më parë me RPM Nautical Foundation, e cila është e bazuar në Key Ëest, Florida, për të skanuar fundin e detit dhe reliket e mbetura.

“Kjo pasuri e madhe arkeologjike duhet të tregohet për popullatën lokale për ta ruajtur atë dhe në mbarë botën për shkak të rëndësisë së tij kërkimore”, tha Ceka.

 

read more

Urdhër për të gjithë Administratën Publike nga Kryeministri

Urdhër për të gjithë Administratën Publike nga Kryeministri

Në zbatim të urdhërit nr. 65 datë 12.05.2017 nga Kryeministri i Republikës së Shqipëri “Për Marrjen e Masave për Ndalimin e Vënies në Përdorim për Subjektet Zgjedhore të Mjeteve, Fondeve dhe Materialeve të Ndryshme, Pronë e Administratës Publike, si dhe Burimeve Njerëzore të Institucioneve të Administratës Publike, të cdo Niveli,për Zgjedhjet e Kuvendit të Datës 18 Qershor 2017 (lexo këtu urdhërin), Agjencia Kombëtare e Bregdetit, institucion varësie në Ministrinë e Zhvillimit Ekonomik, Turizmit, Tregtisë dhe Sipërmarrjes, publikon lëvizjet për periudhën Maj – Qershor – Korrik 2017 (lexo këtu).

read more

Turizmi i qëndrueshem

Turizmi i qëndrueshem

Një model interesant i turizmit të qëndrueshëm po merr formë. Një iniciativë e Agjencisë Kombëtare të Bregdetit, e cila shumë shpejt do të shndërrohet në një pikë reference për turizmin e qëndrueshëm si dhe një mundësi për investime të tjera në këtë zonë. Krijimi i një sinërgjie midis zonave malore dhe atyre bregdetare do të jetë hapi i parë i këtij projekti

read more

“Via Egnatia” në penelin e një gjeniu të harruar

“Via Egnatia” në penelin e një gjeniu të harruar

 

Agjencia Kombëtare e Bregdetit në bashkëpunim me Houghton Library të Universitetit të Harvardid me kënaqësi ka prezantuar përpara publikut një ekspozitë me skica nga pejzazhet e mrekullueshme përgjatë udhës antike Via Egnatia. Këto skica të bëra nga piktori britanik Edward Lear në rrugëtimin e tij përgjatë Via Egnatias në 1849 dhe të rezervuara për vite me rradhë në Librarinë e librave të rralla në Harvard sillen në këtë ekspozitë për publikun e gjerë.

Fillimisht ekspozita u mbajt në Tiranë, në pedonalen Murat Toptani ku pati edhe një interes të veçantë edhe nga publiku.

Kjo ekspozitë do të mbahet edhe në qytete të tjera si Elbasan, Librazhd dhe Pogradec.

read more

Albania promotes Via Egnatia

Albania promotes Via Egnatia

Artikull i botuar nga ABC News

Edward Lear, the English artist now known mainly for “The Owl and the Pussy-cat” and other literary nonsense, has been selected by Albanian authorities to promote tourism along the ancient Via Egnatia linking East to West.

The National Coastline Agency on Thursday opened an exhibition of sketches made by Lear during an 1848 visit to Albania.

Agency head Auron Tare said they were seeking to revitalize the Via Egnatia, constructed by the Romans in the 2nd century B.C. The ancient route crosses territory that is now part of Albania, Macedonia, Greece and European Turkey.

“Lear was the last of the big names to travel along the Via Egnatia to see the influence of Albania dating back to ancient times,” said Tare.

Lear’s sketches are preserved at Harvard University’s Houghton Library of rare works.

They depict scenes Lear witnessed in towns such as Manastir and Ohrid in Macedonia, or Elbasan and Tirana, 72 years before it became Albania’s capital.

They also show central and eastern Albania’s rugged mountains and form an important record of folk costumes worn at the time in Albania.

Abaz Hado, a painter and art manager, said Lear’s works are of “documentary and artistic value, giving views of the period that have since been transformed or no longer exist. From an artistic point of view, they present clear lines and accurate depictions of the 19th-century way of life.”

Promoting tourism from the coastline to the mountains has been a top priority of post-communist Albania’s governments.

read more

Albania promotes Via Egnatia with Lear’s sketches

Albania promotes Via Egnatia with Lear’s sketches

Ky artikull eshte botuar nga Washington Times

Edward Lear, the English artist now known mainly for “The Owl and the Pussy-cat” and other literary nonsense, has been selected by Albanian authorities to promote tourism along the ancient Via Egnatia linking East to West.

The National Coastline Agency on Thursday opened an exhibition of sketches made by Lear during an 1848 visit to Albania.

Agency head Auron Tare said they were seeking to revitalize the Via Egnatia, constructed by the Romans in the 2nd century B.C. The ancient route crosses territory that is now part of Albania, Macedonia, Greece and European Turkey.

“Lear was the last of the big names to travel along the Via Egnatia to see the influence of Albania dating back to ancient times,” said Tare.

Lear’s sketches are preserved at Harvard University’s Houghton Library of rare works.

They depict scenes Lear witnessed in towns such as Manastir and Ohrid in Macedonia, or Elbasan and Tirana, 72 years before it became Albania’s capital.

They also show central and eastern Albania’s rugged mountains and form an important record of folk costumes worn at the time in Albania.

Abaz Hado, a painter and art manager, said Lear’s works are of “documentary and artistic value, giving views of the period that have since been transformed or no longer exist. From an artistic point of view, they present clear lines and accurate depictions of the 19th-century way of life.”

Promoting tourism from the coastline to the mountains has been a top priority of post-communist Albania’s governments.

read more

Projekti në Nivicë, Rama: Një nga perlat e turizmit historik dhe malor

Projekti në Nivicë, Rama: Një nga perlat e turizmit historik dhe malor

 

Artikull i botuar nga Sot News

Projekti i Agjencisë Kombëtare të Bregdetit për lidhjen e zonave bregdetare me ato malore ka kthyer një nga zonat e lëna në harresë në vëmendjen e turizmit. Përmes një statusi në Facebook kryeministri Rama ka postuar një kolazh fotosh të AKB dhe pohon se falë këtij projekti në Nivicë një nga thesaret e lëna në harresë sot është transformuar në perlat e turizmit historik dhe kulturor. “Ju uroj një ditë të mbarë me këtë kolazh fotosh të Nivicës së Kurveleshit, një nga thesaret e shumta të lëna në harresë e mjerim për çerekshekull që sot, me shkëlqimin e rikthyer, është transformuar në një nga perlat e turizmit tonë historik, kulturor e malor. Kemi bërë shumë. Më shumë akoma mbetet për të bërë. Po ka edhe shumë për të humbur, nëse Partia Socialiste nuk mban, pa të tjerë në prehër, timonin e reformave”, shkruan kryeministri Rama në Facebook. Nga turizmi elitar dhe prezantimi i Shqipërisë në tregun amerikan, AKB-ja vazhdon projektin e saj për lidhjen e vijës bregdetare me zonat rurale të pa zhvilluara nëpërmjet një modeli të qëndrueshëm, ku banorët e këtyre zonave të mund të përfitojnë nga turizmi edhe pse në vende të izoluara, por shumë pranë detit.

 

 

read more

Albania Is Promoting Via Egnatia With Edward Lear’s Sketches

Albania Is Promoting Via Egnatia With Edward Lear’s Sketches

 

Ky artikull eshte botuar nga Luxury Travel Advisor.

Edward Lear, the English artist now known mainly for “The Owl and the Pussy-cat” and other literary nonsense, has been selected by Albanian authorities to promote tourism along the ancient Via Egnatia linking East to West.

The National Coastline Agency on Thursday opened an exhibition of sketches made by Lear during an 1848 visit to Albania.

Agency head Auron Tare said they were seeking to revitalize the Via Egnatia, constructed by the Romans in the 2nd century B.C. The ancient route crosses territory that is now part of Albania, Macedonia, Greece and European Turkey.

“Lear was the last of the big names to travel along the Via Egnatia to see the influence of Albania dating back to ancient times,” said Tare.

Lear’s sketches are preserved at Harvard University’s Houghton Library of rare works.

They depict scenes Lear witnessed in towns such as Manastir and Ohrid in Macedonia, or Elbasan and Tirana, 72 years before it became Albania’s capital.

They also show central and eastern Albania’s rugged mountains and form an important record of folk costumes worn at the time in Albania.

Abaz Hado, a painter and art manager, said Lear’s works are of “documentary and artistic value, giving views of the period that have since been transformed or no longer exist. From an artistic point of view, they present clear lines and accurate depictions of the 19th-century way of life.”

Promoting tourism from the coastline to the mountains has been a top priority of post-communist Albania’s governments.

read more

Primary Color

Secondary Color

https://bregdeti.gov.al/wp-content/themes/yachtsailing